niedziela, 17 kwietnia 2016

Mix marzec/kwiecień ♥

Sezon wiosenny uważam za otwarty :)
jogurt jagodowy + banan
W ostatnim czasie dość często na obiad wybieram omlety, ponieważ są bardzo pożywne i szybkie w przygotowaniu. Dodatki według własnego uznania, natomiast ja uwielbiam te z owocami szczególnie (truskawki-banan). 
Składniki:
-3 jajka
-trochę mleka
-30 g otrąb pszennych
-2 ł.s jogurtu naturalnego
-kilka kropli aromatu zapachowego do ciasta
Wykonanie: 
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą i wylewamy do foremki. Ja piekę w sylikonowej foremki w piekarniku ok. 8 min. 
twarożek chudy+jogurt jagodowy + kiwi + śliwka + syrop klonowy
Do środka dodałam: pieczarki + ogórek korniszon + kukurydza
Na wierzch: ser + keczup
jogurt jagodowy + truskawki + banan
 Truskawkowy szampan, którym wznosiłam toast na moje urodziny :)
Piernik z marmoladą różaną 
Moja niezmienne śniadanie już chyba od dłuższego czasu: płatki kukurydziane + z miodem
Jabłko + cynamon + jogurt naturalny + syrop klonowy + musli  
Gorzka czekolada 70 %
Kawa ze spienionym mlekiem z ciastusiami
Często na podwieczorek wybieram sernik na zimno w wersji bez galaretki :) Czasami dodaje do środka też różne owoce: truskawki, brzoskwinie, jagody.

Otrębuski:
Składniki: 
-220 g zmielonych płatków owsianych
-2 ł.s jogurtu naturalnego
-rodzynki
-daktyle
-wiórka kokosowe 
-cukier, stewia, syrop klonowy według uznania
4 jajka
Wykonanie: 
Płatki owsiane łączymy z jajkami i jogurtem naturalnym i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia formujemy (mokrymi rękoma) dość płaskie ciasteczka. Na koniec dekorujemy rodzynkami, daktylami i posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy ok 7-10 min do momentu, aż ciasteczka się zarumienią i stwardnieją. 
Na koniec jeszcze moje pieczone krokiety z kaszy jaglanej. 
Ok. 80 g kaszy gotujemy na wodzie, gdy jest już gotowa przekładamy ją do blaszki i pieczemy w piekarniku ok. 20 minut. Gdy wierzch będzie się zarumieniał znaczy, że jest już gotowa.
Ważne rzeczy, aby nie wyjmować od razu krokieta z blaszki tylko poczekać, aż wystygnie. 
Ja uwielbiam połączenie krokieta z serem i keczupem. Do tego możemy wybrać mieszankę Naszych ulubionych warzyw. 
Do następnego Kochani ! 

2 komentarze:

  1. Fajnie, trochę się działo u Ciebie w marcu.

    Pozdrawiam Zocha
    http://www.zocha-fashion.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne zdjęcia :) A te tarty na słodko... Pycha!

    OdpowiedzUsuń